tiistai 18. huhtikuuta 2017

Varjostajina Belgiassa

tiistai 21.2.2017
Saavuimme sateiseen ja ruuhkaiseen Belgiaan tiistaina illansuussa. Saatuamme vuokra-auton aloitimme matkamme kohti Maldegemia ja majapaikkaamme. Navigaattoriin luottaen pimeässä erittäin kapeita maalaisteitä ajellen löysimme perille Hotel Mamaan.





Keskiviikko 22.2.2017

Aloitimme varjostamisen yhteistyökumppaniemme työpaikalta Basisschool St.-Antoniukselta. Koulu oli yksi Eeklon neljästä katolisesta koulusta. Katoliset koulut ovat Belgiassa hyvin suosittuja ja arvostettuja. Koulussa oli yhteensä 280 oppilasta. Keskiviikkona koulupäivä kesti klo 8.30-12. Tänä aikana tutustuimme kaikkiin luokkatasoihin. Tapasimme päivän aikana lapsia aina 2.5 vuotiaista 12-vuotiaisiin asti. Belgiassa koulu on mahdollista aloittaa jo 2.5 vuotiaana. Koska koulu on ilmaista toisin kuin päivähoito, monet vanhemmat laittavat lapsensa kouluun. Meidän työskentelympäristöihimme eivät vaipanvaihtotasot kuulu, mutta Belgiassa ne ovat arkipäivää. Keskiviikkoa lukuunottamatta koulupäivät alkoivat klo 8.30 ja päättyivät klo 15.30 myös pienimpien oppilaiden kohdalla. Koulupäivien aikana pienet eivät nuku päiväunia. Sen sijaan ruokatunti kesti kaikilla oppilailla 1.5 tuntia. Jotkin oppilaista haettiin ruokatunnin ajaksi kotiin syömään, mutta suurin selkeästi suurin osa syö koulussa.  Kotona ruokailu sekä kaikki koulumatkat kuljetaan aina aikuisen kanssa.

Koska koulu päättyi keskiviikkona lounasaikaan, kutsuttiin meidät Greetin luokse syömään. Seuraamme liittyi muitakin koulun opettajia.








 Veerlen "eskarit" eli 4-5 vuotiaat

       Erään luokan päiväohjelma

Illalla saimme opastetun kierroksen Bryggessä kaupungin historiaan tutustuen. Valitettavasti sää ei meitä suosinut. Ilta päättyi yhteiseen illalliseen isäntäkoulun opettajien kanssa.

                                               
 


Torstai 23.2.2017

Torstaina tutustuimme alueen suurimpaan ja monikulttuurisimpaan kouluun De Meidoorn:in. Koulu oli valmistunut vuonna 2002. Koulussa oli erityisesti panostettu oppilaiden välituntiviihtyvyyteen. Heillä oli käytössään ns. buddy-systeemi, joka perustui oppilaiden omaan aktiivisuuteen. Systeemissä oppilaat huolehtivat monipuolisen ja laajan välituntivälineistön jakamisesta ja paikoilleen laittamisesta. Buddyt toimivat leikittäjinä ja tukioppilaina maahanmuuttajille ja uusille oppilaille.  De Meidoorn:ssa maahanmuuttajaoppilaat aloittavat koulunsa suoraan yleisopetuksen luokissa. Tällä halutaan estää syrjäytyminen. Kielitaidon opetus hoidetaan osa-aikaisen erityisopetuksen keinoin.





 Buddy:ien kuvat koulun ovessa oppilaiden tiedoksi.                




 Välituntiaktiviteettien keksimisessä oli käytetty mielikuvitusta. Erilaisia leluja oli laitettu vanhoihin majoneesipurkkeihin. Purkkeja oli useissa varastotiloissa silmän kantamattomiin. Kaiken tämän takana oli yksi innokas ja innovatiivinen opettaja.


 "Hennatatuointien" piirtäminen kaverille oli yksi vaihtoehto välituntitouhuksi.


   Torstaisin De Meidoornissa oli ruokana ranskalaisia.


 Myös Belgiassa kouluruokalat ovat meluisia. Huomaa ruokajuomat.

De Meidoorn:sta siirryimme Sint Josefiin. Tämän koulun välituntipiha oli saanut vaikutteita naapurimaastamme Ruotsista. Muihin tutustumiimme kouluihin verrattuna piha oli vihreä.



 Pihalta löytyi kanoja häkistään.


 "Itkumuuri": Muurin rakoihin sai laittaa paperilapuille kirjoitetut murheensa.


 Yksinäisyyden torni: Torni tarjosi mahdollisuuden omaan rauhaan. Ennen torniin menoa täytyi asiasta kuitenkin kertoa opettajalle. Näin opettajat voivat seurata, jos joku oppilas haluaa toistuvasti vetäytyä.


Sint Josefin "erikoisuutena" oli opettaja, joka toimi ns. atk-tukihenkilönä. Hän auttoi ja ohjasi muita opettajia tuottamaan opetusmateriaalia verkkoon ja käyttämään siellä jo olemassa olevia materiaaleja. Tässä koulussa pääsimme myöskin todistamaan  isovanhempien ja muiden läheisten osallistumista koulun arkeen yhteisen lukuhetken muodossa.


Perjantai 24.2.2017



Tutustuimme alueen uusimpaan kouluun De Wegel:in. Tässä koulussa piha ei ollut vielä valmis, mutta suunnitteilla oli mm. kasvimaan rakentaminen. Piha rakennetaan talkootöinä.


 Belgialaisissa kouluissa ei ole teknisen työn luokkia. Opettaja kuljettaa tarvittavat välineet luokkaan ja työt tehdään omissa luokissa.





De Wegel:stä saavuimme vielä isäntäkouluumme lounaalle syömään vanhempainyhdistyksen tarjoamia/valmistamia ranskalaisia. Perjantai oli viimeinen koulupäivä ennen talvilomaa ja se vietettiin iloisessa karnevaalitunnelmassa.




Lauantai ja sunnuntai 25-26.2.2017

Vietimme viikonloppuna aikaa tutustuen omatoimisesti lähikaupunkeihin Gent:in ja Bruggeen sekä Brysseliin. Viikonlopun aikana saimme tilaisuuden reflektoida kaikkea näkemäämme ja oppimaamme. Tämä aika tuli tarpeeseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti