maanantai 24. huhtikuuta 2017

Job Shadowing in Barcelona!

Kolmen hengen tiimimme lähti matkaan tiistaina 18. huhtikuuta aikaisin aamulla ja pääsimme perille aurinkoiseen Barcelonaan iltapäivästä. Aika suvereenisti suunnistimme perille Gracian kaupunginosaan hankkeen hengessä Residencia Erasmus Gracia -hotelliin. Ensimmäinen ilta menikin aikaeroon tottuessa :) Toki kävimme testaamassa heti paikalliset tapakset, joista Patatas Bravas (talon perunat) nousi pikku hiljaa trendiksi matkallamme.

Varsinainen koulutyö alkoi keskiviikkoaamuna. Jälleen suunnistimme upeasti Blanquerna Ramon Llull -yliopistolle Tibidabon läheisyyteen. Aloitimme päivän tohtorismies Miguel Angel Pratsin luennolla aiheesta New Technologies in Teaching. Silmiä avaava ja mahtava paketti, jonka kautta huomasimme, että ongelmat tietotekniikan käytössä kouluissa ovat täsmälleen samoja sekä Suomessa että Espanjassa. Ongelma ei ole tekninen vaan mentaalinen. Tästä saimme myös hyvän powerpoint-paketin mukaan, jota voimme esitellä esim. yhteisellä YS-ajalla. Luennolla kävimme mielenkiintoista keskustelua mm. ajankäytöstä ja kiireestä.

Yliopistovierailun jälkeen kävimme läheisessä Sadakon koulussa, joka oli upea esimerkki yhteisöllisestä oppimisesta. Oppilaat käyttivät rinnan oppikirjoja ja tabletteja sekä tekivät paljon meille suomalaisille opettajille "pakkopullan" tuoksuisia MONO-henkisiä projekteja. Myös kummioppilastoiminta oli viety aika pitkälle ja projekteja tehtiin osin sekaryhmissä, joissa oli paljon eri-ikäisiä oppilaita. Paljon oppimista oli viety myös oppilaslähtöiseksi. Jokaisen luokan edessä oli kysymyspilvi, johon kuka tahansa luokan oppilas saattoi laittaa itseään askarruttavan kysymyksen. Kun kysymyksiä oli kerätty muutama viikko, luokan oppilaat valitsivat niistä itseään kiinnostavan ja alkoivat yhdessä selvittää ongelmaa.

Lounastauon jälkeen vierailimme vielä iltapäivällä Infant Jesus -jesuiittakoulussa. Kyseessä oli perinteinen ja uskonnollinen yksityiskoulu, jossa kuitenkin oli lähdetty aika lailla pois mukavuusalueelta. Noin 60 prosenttia oppimisesta eli noin 14 viikkotuntia käytettiin aina MONO-projekteihin. Loput 8h oli sitten perinteisempiä tunteja kuten matematiikkaa ja kieliä. Myös teknologiaa oli tuotu paljon luokkiin ja lapsilla ei ollut enää perinteisiä lukukirjoja. Tabletit toimivat kirjoina ja lisäksi luokissa oli pieniä käsikirjastoja. Työvihkoja oli toki oppilaille. Oli kyllä erittäin mielenkiintoinen vierailu jesuiittakoulussa. Päivän päätteeksi kello 16-17 pidimme rehtorin johdolla pedagogisen keskustelun, jossa vertailimme koulusysteemejä maissamme ja mitä kokemuksia meillä oli uudesta teknologiasta sekä yhteisoppimisesta.

Suvereenia suunnistusta Barcelonan metrossa

Uudet teknologia aiheuttavat monesti paniikkia. Ongelma on nykyaikana mentaalinen, ei teknologinen.

Blanquerna Ramon Llull -yliopiston julkisivua.

Yliopiston opiskelijat harjoittelivat katalaaneille perinteistä tornikisaa varten.


Tablettitunti 65 oppilasta luokassa.

Mukava aulaidea uuteen rakennukseen?

Pedagogista keskustelua.

Kysymyspilvi joka oli kaikkien luokkien ovessa.

Suomi 100v aiheinen t-paita. 

Ihan jees näkymät koulun katolta.

Sadako-koulun välituntipiha.



Vierailu jesuiittakouluun yhdessä isäntäkoulun opettajien kanssa.




Oppilaita ei saanut koulussa kuvata. Miljöö oli aika erilainen kuin Suomessa.

Välituntialue.

Koulun käytävä. Koululla oli ikää jo kunnioitettavasti reippaat 100 vuotta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti